2. ledna 2015

Microsoft certifikace - zkušenosti, rady a tipy

I když jsem z našeho kanclu ten nejmíň povolanej, kdo by zkušenosti měl předávat (vzhledem k tomu, že certifikací mám nejméně a stavím se k nim nejlaxněji), rozhodl jsem se vytvořit článek s radami pro ajťáky, kteří chtějí absolvovat svůj první certifikační test od Microsoftu.





Microsoft během let mění svůj přístup k certifikaci ajťáků. Klíčem je, aby certifikaci neudělali lidé, kteří danému tématu nerozumí a aby se omezil počet úspěšných lidí, kteří si předem našli odpovědi na internetu a podle nich se na zkoušky naučili. To je samo o sobě logické, ale pro nás, vykonavatele zkoušek to může být nepříjemné a občas matoucí.

V době psaní článku je testování nastaveno následovně:
  • V testu budete mít 40-60 otázek (liší se od konkrétní zkoušky)
  • Časový limit je 45 minut na nejnižší level MTA, 120 minut na MCSA a 150 na MCSE
  • Musíte dostat celkem 700 bodů z tisíce a zároveň uspět v každé testované oblasti otázek (ty jsou většinou čtyři) - neplatí u testů z MS Office, tam se minimální hranice liší zkoušku od zkoušky
  • Zkoušku budete muset velmi pravděpodobně složit v angličtině
  • Cena certifikace je zhruba od 2500,- Kč do 3600,- Kč (záleží na kurzu dolaru a na tom kdo a u koho zkoušku objednává)
  • Od ledna 2014 hledejte certifikace u Pearson VUE delaera (dřívější poskytovatel Prometric u Microsoftu skončil s poskytováním certifikačních testů)
 Co to všechno znamená do detailu?
Nejjednodušší bude popsat si to na reálném scénáři. Jakou certifikaci zvolit si můžete najít zde. Poté, co si vyberete konkrétní zkoušku, se na ni objednáte v nějakém testovacím centru, ty jsou u nás pokud vím tři - Gopas, DNS a ČVUT. Vyberete si pro vás vhodný termín a pokud bude v testovacím centru volno, objednávku vám potvrdí a rovnou zašlou fakturu, kterou zaplatíte. Poté se dostavíte na zkoušku zhruba čtvrt hodiny před objednaným začátkem, odložíte si všechny věci do skříňky, vyfasujete tužku a papír, popřípadě whiteboard fixku a malou tabulku a půjdete si sednout do monitorované místnosti, kde jste zabírání z několika úhlů kamerami a mikrofony. Projdete si pár cvičných a dotazníkových otázek na vám přideleném PC a začne zkouška o min. 40 otázkách. V otázkách můžete kromě výběru správných odpovědí použít i checkbox, který vám otázku označí pro vaši pozdější kontrolu a u některých otázek najdete i tlačítko Exhibit pro zobrazení náhledu např. právě diskutovaného dialogového okna. Jsou zde typy otázek, ve kterých musíte vybrat více správných odpovědí, ve kterých musíte posouvat zobrazené příkazy podle pořadí použití, atd. Po dokončení testu vyhodnotí certifikační systém jednotlivé body za zodpovězené otázky a pokud budete mít v každé sekci minimální potřebný počet bodů, uspějete. Minimální počet bodů je zhruba 70%, ale každá otázka je hodnocena jinak, takže se úspěch vlastně nedá předem odhadnout, pokud si nejste 100% jisti správností vaších odpovědí. Po pár dnech vám přijde na e-mail informace o vaší zkoušce a vy si na stránkách Microsoftu budete moci vytisknout certifikaci nevlastnoručně podepsanou Štefanem Ballmerů.

No a jak se na to všechno naučit?
Možností je několik. Doporučuju začít tím, že si zkoušku objednáte minimálně měsíc dopředu. Objednání je důležité, protože ten blížící se termín vás donutí se učit. Pak můžete začít sledováním videí např. na YouTube, kde spousta lidí z Microsoft Learning vysvětluje co se na zkoušku musíte naučit, resp. co musíte umět. Stačí do YouTube zadat číslo vaší zkoušky a něco už najdete. Co však nikde nenajdete je komplexní soubor učiva, který by vás na zkoušku stoprocentně připravil, protože Microsoft nechce vychovávat vlastní specialisty, ale spíše certifikátem ohodnocovat ty, co mají praxi a zkušenosti s danými technologiemi. Existuje spousta knih, které slibují, že vás na zkoušku připraví a může to být pravda, ale pokud začínáte takřka od nuly, připravte se na hodiny prosezené u počítače a zkoušení si všech věcí dokola a dokola. Když už jsme u toho zkoušení, k tomu můžete využít např VMware Workstation, nebo dokonalou věc přímo od Microsoftu - Technet VirtualLabs. Nejdůležitější však bude podívat se přímo na požadované znalosti. Dejme tomu, že se chystáte absolvovat zkoušku na test 70-410, na Microsoftích stránkách certifikační zkoušky pak najdete požadované znalosti (Skills Measured), viz. odkaz výše. Zjistěte si, jak jste v kterých oblastech testování silní a ty slabší místa prostě nadrťte, ať víte, na co odpovídáte. Je zde ještě jedna skvělá možnost učit se z otázek s odpověďmi (na internetu všeobecně dostupných). Mějte však na vědomí, že riskujete, že Pearson VUE zrovna změní otázky a vy odejtete ze zkoušky se čtyřmi sty body. Na to vážně bacha! Navíc Avanset VCE Exam Simulator několikanásobně a nechutně podražil a kupovat se ho podle mě už nevyplatí. Stačí ale chvilka googleního a průměrnej selskej rozum a k testům se dostanete i bez nainstalovanýho VCE Exam Simulatoru.

Buďte si jisti tím, že na zkušce budete pořádně nervózní a některé samozřejmé věci vám najednou tak samozřejmé nepřijdou. Snažte se udržet v klidu a najít si svůj styl, jak těch 40 otázek v těch dvouch hodinách co nejlépe zvládnout. Využijte možnosti se k otázkám vracet, pokud vám to vyhovuje. Buďte vyspalí, nemějte žížu, vykonejte před zkouškou veškeré tělesné potřeby (fantazii se zde meze nekladou - každej podle svýho) a zbytečně na sebe neupozorňujte nějakym trapnym tahákem, kterej vám mezi těma všema kamerama a mikrofonama spíš zavaří, než pomůže. Inu milí kolegové, přeju Vám hodně štěstí, pevné nervy a hory získaných certifikátů. A pokud budete v úzkých, dejte vědět - snad budu mít čas a možnost vám kompetentně odpovědět.

Žádné komentáře: